Lekker gewoon, niet te moeilijk

Let op de Voortekenen


Deze pagina is bevat specifieke informatie over een volk dat leeft als onderdeel van vele andere volken. De Villein wonen orgineel onder de Domijnen. Dit gaat vooral over de Domijnse Villein. Ze staan bekend om hun simpele leven. Villein worden door hun geloof in voortekenen verbonden en hun simpele levensstijl. Deze informatie is specifiek geschreven voor spelers die een Villein spelen.


Geschiedenis

U wilt iets weten over onze geschiedenis, nou vorig jaar hadden we 4 koeien en dit jaar zijn het er 5. Helaas hebben we wel 6 kippen minder. We denken na om een hond te kopen, die zou het kippenhok dat we 3 jaar geleden gebouwd hebben te beschermen. Dat was een half jaar nadat onze eerste geboren is. We noemen haar Mira. Naar mijn vrouw haar Oma. Toevallig een bekende naam ook mijn familie, namelijk mijn opa’s oma heet ook zo. Ik ben dan naar mijn opa vernoemt, Potter. Ik denk dat pottenbakken in onze geschiedenis zal moeten zitten met die naam. Oh dit bedoelde u niet? U wilt weten waar we vandaan komen? Wat ons volk heeft meegemaakt? En dat vraagt u aan mij? Zie ik eruit alsof ik dat weet? Ik kan wel wat verhalen vertellen die ik mijn kinderen vertel. Dat is een hoop duimzuigerij van ouder op dochter op zoon bij elkander. Wij Villein hebben niets groots dat van ons is, ook geen grandiose geschiedenis … wat jij wil, hier komt het.

Mijn opaatje Potter heeft me wel eens verteld dat wij vroeger eigen land hadden. Zijn omaatjes neef had land, maar dat werd aangevallen. Maar hij had meer sterke verhalen en enorme verbeelding, er zouden half-dier en half-mens, bloeddrinkers en gevleugelde mensen zijn geweest die het land plunderde. Weet je wie de Villein toen zou moeten beschermen? Ja, de Domijnen, die torens vol met duistere types. Wacht, daar heb ik zo nog een verhaal over. Het land van die neef zou al generaties van Villein zijn als je dat mag geloven. Dat zou zeeafwaarts van het Duistere hout geweest zijn weet u. Toen die aanvallen dus kwamen, was de neef van mijn opaatje Potter zijn omaatje ineens niet meer Villein met land, maar Splitter zonder land. Zijn kleinkinderen voelen zich nog Villein wist mijn Opa te zeggen, en het land bewerken ze nog. Die monsters, ja, die zouden zomaar opgesloten kunnen zitten in de Piramides. Of hebben nooit bestaan en waren gewoon een goed verhaal om Villein door te verkopen aan Split. Ik vind het een beetje frappant.

Nu dat verhaal over die types in de Piramides. Laat opa het maar niet horen dat ik slecht praat over ze. Potter sprak wel vol trots over hoe zijn familie bij de Domijnen hoorden. Hij vertelde mij met glans in zijn ogen telkens weer hoe de Domijnen door magiërs stiekem bestuurd worden. Hij had telkens nieuwe ideeën waarom, ik denk dat hij met oud-tante Seli een wedstrijd hield om gekke voorbeelden te verzinnen. Je moet de Domijnen eerst weten te vinden en dan kun je ze meestal niet eens betreden. Hahaha, tenzij je natuurlijk dus de “magische” technieken zou weten. Oh, of hoe ze nooit handelen en er geen voedsel naar de Piramides gaat. Oh, wacht, en de Domijnen zouden de Zon en de Maan kunnen voorspellen en besturen en daarom wordt een Domijn nooit natgeregend. Heb jij ooit moddersporen gezien rond een Domijn? Ik bedoel maar. Ach, grappige onzin, maar ik heb wel een nichtje die haar best doet om een Domijn te betreden. Misschien is het haar al gelukt, want ik heb al maanden niks meer gehoord van haar.

Samenvatting Normen en Waarden

  • Villein delen de volgende waardes:
    • Laat me maar rustig m’n gangetje gaan.
    • We willen ongecompliceerd leven, zoals dat altijd al geweest is.
    • Voortekenen geven wat meer toelichting aan het onbegrijpelijke. 
  • Villein bemoeien zich niet met de grote zaken van de buitenwereld:
    • Villein hebben alleen betrekking op hun eigen dorpje, boerderijtje, gemeenschap.
    • Ze kunnen goed praten/roddelen/klagen over de tradities van de andere volkeren, maar als puntje bij paaltje komt maakt het ze niks uit.
    • Trouwen doe je binnen je gemeenschap. 
    • De leiding (Split, Domijnen, Forena) bepaalt de afdracht die betaald moet worden. Meer contact hoeven de Villein niet met mensen die niet uit hun eigen gemeenschap komen. 
  • Geweld is een praktische zaak, ter verdediging van je eigen hebben en houwen. 
  • Naast een borreltje op zijn tijd, moeten Villein niks weten van drugs.

Geloof

De Voorbodes worden door Vilein omschreven als het onzichtbare, het ongrijpbare, het onverklaarbare in het leven. In het, meestal simpele, leven van de Villein gebeuren toch nog steeds onverklaarbare dingen. Zo zie je je achterneef die pottenbakker is nooit, maar net als je grootste voorraadpot op barsten staat, komt hij op bezoek. Of blijkt dat die aantrekkelijke man die je drie dorpen verder ontmoet, de broer van de beste vriend van je zwager te zijn. Dit soort voorbeelden, wanneer de wereld klein voelt en men kan denken dat er iets is dat het geheel samenbrengt, zijn voor Villein het bewijs van de Voorbodes.

De tradities en kennis bij dit geloof wordt mond op mond overgedragen en er zijn geen leiderschapfiguren in dit geloof. Het geloof in de Voortekenen is heel zelfstandig, maar er zijn wel rites die samen uitgevoerd kunnen worden. De Domijnen zijn ook zeer bekend met het geloof en dit is een verbinding tussen de Villein en de Domijnen. Iemand uit de piramides of een Villeinse boer hebben gelijk aanzien voor de Voorbodes en de interpretaties van beiden worden als gelijk beschouwd.

De Villein weten niet wat de Voorbodes zijn, maar vaak wordt verwezen naar een kracht of naar wezens. Die kracht of die wezens helpen je de wereld te begrijpen. Als iemand de Voorbodes probeert te begrijpen, dan zullen zij je helpen om de samenhang in de wereld te zien. Dit doen ze door middel van dierenbeelden, die in het (bij)geloof bekend staat als de Voorteken. De Voorteken zijn niet beperkt tot de Villein en laten je vrij om te kiezen hoe je met ze omgaat. Toch zijn er verhalen dat een iedereen die naar de Domijnen gaan moet zweren de Voortekenen volledig en altijd te volgen.

Centraal in het geloof is het idee dat alles betekenis heeft en dat er altijd iets of iemand op je let. Je bent dus nooit alleen, maar je kunt ook niet echt in contact zijn met wat je volgt. Er wordt op meerdere manier in het geloof geprobeerd contact te maken, dus door niet alleen te kijken naar wat de voorbodes jouw laten zien, is het in het geloof ook gewoon om bepaalde symbolen te dragen. Met het dragen van symbolen probeer je de koers van je leven en dag te beïnvloeden. Echter, het zien van iemand anders’ symbolen kan ook de koers veranderen, dus is het gebruikelijk om deze symbolen klein te houden, uit respect dat iedereen zijn eigen leven wil bepalen. Naast het dragen van een symbool op jezelf, wat klein en persoonlijk is, kun je ook symbolen plaatsen in je huis en waar je werkt. Deze symbolen plaats je vaak samen met ander met wie je werkt of woont, dit zijn rituelen waarbij jullie samen met de Voorbodes proberen te communiceren.

Een diersymbool in de vorm van een reptiel – denk hierbij aan een hagedis, schildpad of krokodil – wordt geassocieerd met verdeeldheid. De meest bekende is de Kameleon, die het krachtigste van deze soort symbolen is. Als een symbool in de vorm van een hoefdier komt – van hert tot ezel tot varken – wordt dit juist in verband gebracht met eenheid. Hiervan wordt juist de Bizon als de krachtigste gezien. Daarmee zijn de Bizon en de Kameleon binnen de voortekenen natuurlijke tegenstanders. Een ander duo wordt gevormd door de Uil en de Beer, als vertegenwoordigers van de vogels en de roofdieren. De vogels staan voor geheimen en de roofdieren zoals wolven, honden, tijgers en beren, staan voor leren. Tot slot zijn er de Kogelvis en de Vliegende slang, die elkaars tegenpool zijn in de vorm van respectievelijk straf en vooruitgang. De Kogelvis vertegenwoordigd de vissen, die voor Villein vaak een niet gewenst symbool zijn. De Vliegende slang, representeert een lastige groep dieren, namelijk de curiosa en de cryptiden. De vliegende slang wordt vaak gezien door iemand die klaar is om de piramidesteden te trotseren, maar ook andere dieren zoals emela-ntouka, draak, woestijnslangen, meermonsters, gifkikkers, vogelbekdieren, stermollen staan voor de ontplooiing.

De Villein weten dat hun geloof door anderen wordt gezien als bijgeloof en ze laten dit gebeuren. Echter zijn ze ook bevreesd. Anderen begrijpen mogelijk niet de kracht van de symbolen en de invloed die ze hebben op hun leven en dat van anderen. De Villein zelf zijn zich daarnaast ook bewust dat het gebruik van symbolen verkeerd kan gaan. Je zou een kogelvis kunnen plaatsen op je huis na ruzie met je landheer, met als doel straf te kunnen afweren. Echter, een Kogelvis kan ook juist straf over het huis afroepen. Villein waarschuwen daarom wel vaak anderen om niet onbedachtzaam een diersymbool te plaatsen.

Uiterlijke Kenmerken

Villein zijn boeren, jagers, herders en andere landelijke mensen. Ze zijn niet extravagant en niet rijk. Kleding is simpel en functioneel en past bij hun beroep. Versiering bestaat uit diersymbolen waar goed over nagedacht is of, waar en wanneer die geplaatst worden. Afhankelijk van de rijkdom van de persoon kunnen deze symbolen uit stof geknipte afbeeldingen zijn, borduurwerken, uit hout gesneden beeldjes, en sieraden.

Namen en Culturele Wetenswaardigheden

Villein zijn simpel volk. Ze houden niet van te veel bemoeienis of gedoe. Ze boeren, ze betalen belasting en drinken bier in de tavernes of karnemelk, net wat er voorhanden is. Het leven van de Villein is vaak niet licht. Er worden heftige belastingen geheft, dus er is weinig over. Zeker als er slechte oogsten zijn geweest. Barden brengen licht in het soms zware leven van de Villein. Ze reizen rond en zingen makkelijke en grappige liederen en krijgen betaald in brood en overnachting. 

Oogstfeesten zijn belangrijke momenten in het jaar voor Villein. Als alles goed gegaan is hebben ze weer een voldaan jaar achter de rug en weten ze dat de toekomst ook goed komt. Juist op zulk soort momenten zijn er vaak veel barden aanwezig om een lach op vele gezichten te toveren. Het ritme van het dagelijkse leven, zoals dat altijd al gegaan is, kenmerkt een Villein. De wereld om hun heen kan veranderen; zij blijven wie ze zijn. 

Villein hebben vaak simpele namen van één of twee lettergrepen. Vaak refereert die naar een beroep, een natuurverschijning, of een boom, dier of plant. Voorbeelden zijn Potter, Dekker, Linde, Olm en Vloede. 

Staatsvorm

De Villein worden bestuurd door andere volken, in het ravijn en rond het Duisterhout zijn dat de Domijnen. Ze betalen belastingen en dragen voedsel af. De Domijnen zorgen voor hun veiligheid en stabiliteit, voor rechtspraak en bemiddeling. Er zijn geen instanties, benoemde vertegenwoordigers of aanspreekpunten van de Domijnen. Maar als er een probleem is komt vaak vanzelf iemand tevoorschijn uit het Domijn op het op te lossen. Hoe het allemaal precies werkt is voor velen onbekend, maar het werkt dus is het goed. Zelf hebben deze Villein dan ook geen inspraak op hun staat, noch hebben ze daar enige interesse is. Zolang de Domijnen goed voor ze zorgen is het allemaal prima. Ook de Villein onder andere volken hebben een vergelijkbare houding ten aanzien van hun bestuurders.

Een enkele ambitieuze Villein wenst op te klimmen in het leven. Zo’n Villein onder Split zal voor de spelen oefenen en er fanatiek in deelnemen. In Forena liggen er door de nieuwe democratie kansen om bestuurlijke rollen te verkrijgen. En er zijn ook slimme Villein die de Domijnen willen betreden, hoewel ze dan nooit meer terug komen. Er zijn sterk gemengde gevoelens over. 

Handel en Geld

Hun sterke band met dieren zie je bij de Villein ook terug in de veeteelt. Vele herders en veehouders produceren eten en andere dierlijke producten. Maar ook landbouw is een veel bedreven ambacht. Het grootste deel van wat de Villein oogsten gebruiken ze voor hun eigen overleving en de afdracht naar de bestuurders. Onderling wordt er gehandeld op markten zodat iedereen voldoende heeft. Overschotten worden ingemaakt of gefermenteerd voor de schrale maanden. Ook wordt er drank van gestookt: bier, wijn, rijstwijn, levenswater; anders verrotten de appels voor niks en dat is zonde. Echter, veel vrije tijd om te drinken hebben de Villein niet.

Buitenlandse Politiek

Dat doen de bestuurders. Daar zijn de Villein niet in geïnteresseerd of bevoegd voor. 

Geografie en Steden

De Villein leven op vruchtbaar land met akkers en velden. Simpele huizen van hout staan vaak naast hun stukje land, daardoor leven ze wijdverspreid. Hier en daar zijn dorpen ontstaan voor de lokale voorzieningen, en de meer ambachtelijke beroepen. Uiteraard kun je hier ook een marktplein vinden.

De geografie verschilt sterk per gebied. Onder het huidige Domijnse land zijn er twee soorten te onderscheiden: de ring rond het Duisterhout, en het grote ravijn van Damnation tot net voorbij het Bloemdomijn. Het Duisterhout is een donker en dicht bos waar het licht een donkerblauwe gloed lijkt te hebben. Het is een gevaarlijke plek waar je volgens de verhalen niet levend uit terugkeert, dus de Villein wagen zich er niet aan. Het gebied hieromheen, waar de Villein leven, bestaat uit golvende groene heuvels, vol met gewassen en weilanden. Ook in het ravijn vind je zulke akkers en velden, vooral op de uitgestrekte platte vlakten langs rivier op de bodem van de kloof. Dichter tegen de ravijnwand aan, waar het grillig en rotsachtig wordt, trekken vooral herders met hun dieren door de struikachtige begroeiing. De wanden daarachter zijn honderden meters hoog. Weinig mensen kennen de weg naar boven, dat is dan ook totaal niet interessant.

WERK