Het simpele leven

Vol verandering en traditie

Vreemdelingen en stamgasten


Deze pagina is bevat specifieke informatie over één van de deelstaten van Forena Demokratier. Ze staan niet echt bekend, het schijnen Villein te zijn uit de Domijnen toen dat nog een echt land was. Nu is het een nieuw gebied, met oude inwoners. Echter ook nieuwe inwoners, wordt het een multiculturele staat zoals Centraal Forena of blijft het een staat met simpele rijstboeren? Deze informatie is specifiek geschreven voor spelers die een karakter spelen uit Nieuw-Forena.


Geschiedenis

Goedendag beste bezoeker, welkom in ons dorpje. Forena? Ja, onze grond, hoe noemen we dat tegenwoordig ook alweer… Oh ja, onze deelstaat is pas sinds het einde van de Schaduwoorlog onderdeel van Forena. Wat zeg je? Zoveel jaren alweer?! Goh, waar blijft de tijd. Het voelt nog als gisteren dat wij voor de steden van de Domijnen werkte. Forena heeft ons land gekregen bij de vrede; in ruil voor, uuuhmm, iets met pacten met de Domijnen en Vajaans land ver weg in het boswaartse ofzo. Nu ben ik ineens een Foranees.

Wat zeg je? Onze Forman? Tja, die hebben wij nog niet gekozen. Dat is nieuw zie je, kiezen wie er de baas is. Er hoeft ook niet zoveel te veranderen toch? Ik leef zoals mijn grootvader leefde en die leefde zoals zijn grootvader leefde. Ja, de Domijnen waren toen dan wel de baas, en nu hebben we niet echt een baas. Maar dat gaat toch prima. Mijn zus gaat nog steeds naar de markt bij Klein Fort om haar rijst te verkopen. Mijn kinderen helpen nog steeds in de keuken. En we moeten ook nog steeds penningen betalen zodat de militairen en de papierwerkers ook wat te eten kunnen kopen.

Niet helemaal niets hoor, er is wel wat veranderd hier en daar. Er komen allerlei nieuwe mensen onze kant op. Niet ver zeewaarts hier vandaan is er zo’n, hoe zeg je dat, Draoudschte nobelman gekomen. Zegt dat hij de mensen wil leiden en wil helpen organiseren. Ik weet het nog niet hoor. Hij heeft wel een klein leger meegenomen, dat helpt wel tegen de laatste Duisterlingen. Maar zou die Ledare ons daar ook niet al tegen beschermen? En wil hij daar dan niet iets voor terug? Oh ja, en laatst kwamen er allerlei papierwerkers langs van Centraal Forena. Schijnen wij nu ook bij te kunnen horen. Zij hadden het over reref.. refre… nee, uhm… referenda? Moeten we telkens stemmen over vanalles en nog wat. Is dat nou handig? Mijn buurman mag best zelf bepalen wanneer hij zijn kippen slacht. En bergwaarts zijn er een paar Vajanen komen wonen, twee dorpen verderop. Ze hebben hier ook een nacht geslapen, beetje raar volk maar wat een spierbundels zeg! Die vrouw zou zo de os van de buurman kunnen vervangen. Mijn buurman trouwens, die zei laatst dat we misschien beter onszelf kunnen gaan leiden. Maarja, wat weet hij er nou van. Hij kan nog niet eens een ei verkopen aan een eenzame hen! Moet dat dan de baas worden?!

Geloof

In Nieuw-Forena ben je vrij om je eigen geloof te volgen en kan dit openlijk, alle migranten nemen dus hun geloof mee. Echter, met de grote hoeveelheid Villein die hier al generaties lang wonen is het meest gebruikelijke geloof in deze deelstaat dat van de Voortekenen. Voor een buitenstaander voelt het geloof misschien meer als een bijgeloof, maar de lokale Villein zijn zeer beledigd als je dat zo zou uiten. Sommige Villein hier hangen zelfs meerdere geloven aan, zij denken dat er in meerdere religies waarheid te vinden is.

Meer weten over het geloof van de Villein, kijk dan op de Villein pagina.

Uiterlijke Kenmerken

Naar Nieuw Forena zijn families en groepjes van Foranezen uit andere deelstaten getrokken. Deze nieuwkomers kun je er vaak zo uitpikken door hun manier van kleden, die lijkt nog verreweg het meest op de kleding van hun origine. Het enige wat veel boeren en buitenlui hebben geadopteerd van de lokale bevolking is de grote ronde puntvormige hoofddeksels die beschermen tegen de vele regenbuien. De meesten van de inwoners zijn zij die er al generaties woonden, dit zijn de Villein. Villein dragen vaak simpele praktische kledij die past bij hun beroep. Hun kleding is versierd met symbolen die passen bij hun voortekenen geloof en deze dierlijke beeltenissen komen ook veel terug in allerlei versieringen die ze meedragen. Afhankelijk van de rijkdom van de persoon kunnen deze symbolen uit stof geknipte afbeeldingen zijn, borduurwerken, uit hout gesneden beeldjes, en sieraden.

Meer weten over de uiterlijke kenmerken van de Villein, kijk dan op de Villein pagina.

Namen en Culturele Wetenswaardigheden

Nieuw Foranezen leven simpele levens en houden van gezelligheid als het werk het hen toelaat. De Lokale taveernes worden dan ook hooggeacht. Hier is ook regelmatig muziek te vinden van de vele barden die door het gebied reizen. De liederen zijn meestal makkelijk om mee te zingen en zitten vol grapjes. Elke bar heeft meerdere soorten drank te serveren, en heeft zijn eigen soort rijstwijn. Sommige mensen stoken ook hun eigen drank. Een avond in een taveerne besteden is voor de Villein in het gebied vaak een hoogtepunt om lang naar uit te kijken.

Meer weten over de namen en culturele wetenswaardigheden van de Villein, kijk dan op de Villein pagina.

Staatsvorm

Generaties lang is dit gebied door de Domijnen bestuurd. Sinds het eind van de Schaduwoorlog is het onderdeel van Forena Demokratier. Vroeger werd vanuit de steden van de Domijnen alles achter de schermen geregeld. Het leven daarbuiten, in wat nu Nieuw Forena is, was altijd simpel. Daarom hebben de lokale bewoners weinig verstand van politiek, van economie, van defensie, of van andere grote deelstaat overkoepelende thema’s. Het Foraneze systeem is voor hen ook helemaal nieuw en velen hebben geen idee hoe het land in elkaar zit waar ze nu deel van uitmaken. Ze zijn gewoon blij met hun simpele leven en hebben weinig behoefte aan verandering. Anderen zien juist kansen en mogelijkheden, zij willen hun eigen gemeenten en deelstaat oprichten, of zich aansluiten bij een bestaande deelstaat. Het is echter nog niet gelukt om alle inwoners op één lijn te krijgen.

De Domijnen inden vroeger belastingen aan de lokale bevolking. In ruil hiervoor zorgde de Domijnen onder andere voor vrede met Split, voor bescherming tegen de gevaren uit de schaduw, voor berechting van criminelen, en voor bemiddeling bij interne conflicten. Bij de overname door Forena is een tijdelijke overgangssituatie ontstaan. Het huidige systeem wordt nog even in stand gehouden, maar De Ledare heeft de Nieuw Foranezen beloofd dat ze het systeem straks zelf anders vorm kunnen gaan geven. Op het moment blijft het oude systeem van belastingen dan ook nog bestaan. Dat er hierdoor nog weinig veranderd is voor de bewoners draagt eraan bij dat het zo lang duurt voordat er een nieuwe deelstaat ontstaat, dit tot frustratie van sommige politici en idealisten in de rest van Forena. Weer anderen azen juist op dit gebied met het doel het bij hun eigen deelstaat te trekken.

Handel en Geld

Vlees, rijst, bonen, geitenwol, eendenpaté, rijstwijn en nog vele andere landbouw en veeteelt producten worden vanuit Nieuw Forena geëxporteerd. Export betekent echter vaak simpelweg dat het door boeren wordt verhandeld in/bij steden die net over de grens liggen. Het land is zeer vruchtbaar maar de bewerking van de gewassen en het beheren van het land is intensief. Er wordt dus hard gewerkt, maar weinig verdiend. De mensen betalen bovendien belastingen, zoals ze eigenlijk ook altijd al gewend waren. Vroeger was dat in natura of in geld aan hun Domijnse beschermer, tegenwoordig is dat aan Foraneze bestuurders die deze rol hebben overgenomen. Wanneer de gemeenschap eindelijk besluit hoe ze in de toekomst de deelstaat inrichten zal dat misschien veranderen.

Al generaties lang zijn de mensen hier gewend om te kopen en verkopen met Splitse Jaloezieën. Deze metalen munten ontstonden als natuurlijk betaalmiddel bij de handel rond de bergwaartse grens en heeft zich zeewaarts tot aan de schaduw aan toe verspreid. Sinds een paar jaar is er vanuit Forena een influx van Ledaren. Belastingen worden ook steeds vaker in de Foraneze munteenheid betaald. Wat de wisselkoers is tussen Ledaren en Jaloezieën ligt echter niet vast, het kan dan ook per moment en per gebied verschillen wat de gangbare waarde is. Hoewel sommige inwoners nu dus ook een Ledare in hun buidel hebben zitten wordt er in de volksmond nog steeds met Jaloezieën gerekend.

Forena Politiek

Zonder centraal bestuur is er niet echt van een actieve buitenlandse politiek te spreken. Echter, met alle interesse vanuit andere Foraneze deelstaten in dit gebied begint toch langzaam op een reactieve manier een houding te ontstaan. Ten eerste zijn ambtenaren van Centraal Forena, hier vaak papierwerkers genoemd, op het moment verantwoordelijk voor het toezien op de afspraken van de tijdelijke situatie. Misschien bevalt dat wel zo goed dat lokale gemeenschappen besluiten gemeenten te stichten die zich bij Centraal Forena aansluiten. De Draoudschten werken dat echter tegen. De Nobelen willen zo veel mogelijk gebied onder hun deelstaat schuiven. Vooral het deel dat nu in en nabij de Schaduw ligt kan volgens hen beter onder Draoudscht vallen. Sinds het einde van de Schaduwoorlog is al een deel aan hen toebedeeld, en de uitbreiding van hun deelstaat heeft hen ook een tweede uitnodiging voor de Fora Supra opgeleverd. Deze buur van Nieuw Forena heeft dus op het moment veel macht in het hoogste landelijke orgaan. Verder zijn er Neo-chaoten en Vajanen die het land in verhuisd zijn. De Neo-Chaoten bezoeken graag de ruïnes en piramidesteden op zoek naar nieuwe wijsheden. Misschien vestigen zij hier ook wel een gemeenschap. En de Vajanen zijn na de Schaduwoorlog wat land kwijtgeraakt bij het sluiten van pacten en verdragen. Hier zitten krachtige personen tussen die misschien wel het leiderschap op zich nemen in bepaalde regio’s. De gemaakte afspraak is echter dat pas wanneer de lokale bevolking er klaar voor is er gestart wordt met het stichten van gemeenten, en het aansluiten van deze gemeenten onder een bestaande of nieuwe deelstaat. De papierwerkers zijn druk bezig om te bevolking hiervoor klaar te stomen, en druk met peilen hoe de Nieuw Foranezen hierin staan. Omdat het moment dat ze er klaar voor zijn niet met zekerheid te bepalen is kan de Ledare dit moment in de praktijk zelf kiezen. Het is dan ook onderwerp van menig politieke bespreking. Totdat ‘de indeling’ heeft plaatsgevonden doen lokale prominenten, ambitieuze immigranten, en vertegenwoordigers van andere deelstaten in ieder geval hun best om het volk voor zich te winnen.

Geografie en Steden

Tussen ketens van groene heuvels liggen uitgestrekte valleien, vooral bergwaarts is het hoogteverschil groot maar zeewaarts zijn valleien breder en platter. Het is hier comfortabel warm in de zomer en koud in de winter, met misschien af en toe temperaturen onder het vriespunt. Maar welke tijd in het jaar het ook is, er is altijd neerslag te verwachten. Daarom zie je overal uitgestrekte velden waar rijst, sojabonen en andere waterrijke gewassen groeien. Dit wordt afgewisseld met omhekte velden waar varkens wroeten in de modder en schapen grazen op grasvelden. Ook zie je veel hokken waar eenden, kippen en ander gevogelte omheen scharrelen. Vijvers en drinkbakken voor deze dieren worden gevuld en geleegd door mensgemaakte kanalen die van de vele riviertjes, beekjes en bronnetjes aftakken. Ook de rijstvelden, die soms als terrassen op de heuvelzijden zijn aangelegd, worden zo continue van water voorzien. In je tocht door de deelstaat valt op dat zelfs de kleinste beekjes bosafwaarts stromen, en dus niet naar het ravijn. Plots sta je dan aan de rand van een afgrond en kijk je uit over de kloof die de grens van Nieuw Forena markeert.

Veel mensen wonen afgezonderd op boerderijen bij hun landerijen. Waar schapenpaden, laantjes van buren, handelswegen en andere natuurlijk ontstane routes elkaar ontmoeten, staan soms wat meer van de simpele houten gebouwen bij elkaar. Meestal is dit waar waterstromen bij elkaar komen of houten bruggetjes over de rivier zijn aangelegd. In een plaatsje zoals dit vindt men bijvoorbeeld een lokale smid, een meubelmaker, en een klein winkeltje. Op een aantal plekken is hier een grotere plaats ontstaan met wat meer specialistische winkels, handwerkers met meer expertise, een marktplein, en een genezer. Zo’n klein dorp biedt alles wat de lokale bevolking nodig heeft. Vlak buiten sommige dorpen staan tentenkampen met Foraneze militairen. Deze staan er duidelijk nog niet zo lang.De meeste grote wegen leiden naar steden waar grote markten worden gehouden. Veel van de Nieuw Foranezen hebben dan ook een kleine kar of een grote mand waarmee zij regelmatig naar de markt gaan om hun waren te verkopen. Een aantal grote steden vallen echter buiten het grondgebied van deze jonge deelstaat. Zo liggen vlak over de grens met Split paar steden die door veel Nieuw Foranezen bezocht worden. De handelssteden die rond Domijnse piramides zijn onstaan, zijn wel aan Forena overgegaan en horen dus bij Nieuw Forena. Van de Domijnen, waar Nieuw Forena sinds mensenheugenis aan toe behoorde, zie je in deze steden en in het platteland eigenlijk geen sporen terug. Als je met de lokale inwoners praat kun je de band natuurlijk nog wel terug vinden. Iedereen hier weet dat binnen de piramides spelletjes worden gespeeld met geheimen, en dat de weg de toren in een geheim op zichzelf is. De meer ambitieuzen zoeken deze weg en proberen zo onderdeel te worden van de Domijnen, maar dat lukt maar weinigen. Tenslotte weet ook iedere Nieuw Foranees dat je de Domijnse grens met het Duisterhout aan de boswaartse kant van de bergafwaartse grens niet over moet steken. Dit gebied van de Domijnen is onderwerp van menig sprookje en spookverhaal, want als je het Duisterhout in loopt, kom je nooit meer terug.

TEL DE STEMMEN, HUH?